At fjerne ukrudt – ude og inde

Jeg luger ukrudt ude. Eller rettere, jeg fjerner bjerge af ukrudt. Skvalderkål i sækkevis. Så meget, at jeg begynder med at rive alt det grønne væk fra overfladen, så jeg kan se, hvad der gemmer sig nedenunder. Og ind i mellem. Jeg skal jo helst ikke fjerne blomster, stauder og spirende træer, som vi gerne vil beholde. De skal fritlægges, så de kan få lys og næring til blomstring og vækst. Skvalderkål derimod, de skal væk. Med egen rod og rødders rødder.

Jeg luger ukrudt inde. Her er heldigvis ikke bunker. Længere. Men der er alligevel nok at tage fat på. Og der arbejdes i dybden og i detaljen. Har jeg virkelig brug for den bog? De der artikler, kan de ikke findes online nu? Hvis de kan, så ud med papirerne. Med mindre de er fyldt med noter, jeg ikke vil miste. Måske kan jeg renskrive – eller bare scanne siderne ind, så de ligger i mit cloud-arkiv? Men kommer jeg nogen sinde til at kigge på det igen? Ud med det, der ikke bidrager til liv, næring og vækst. Behold det, der skal sikre blomstring i år og næste år og året efter.

Har jeg virkelig brug for 25 forskellige kogebøger? Og 27 plasticbøtter? Og de gamle sko, jeg alligevel ikke bruger. Det fylder. Det tager plads. Og opmærksomhed. Også selvom det er hyggeligt og ligesom bare altid har været der. Der bliver jo så tomt på hylderne uden. Eller gør der?

Jeg luger ukrudt. Helt inde. I det inderste. Det er en helt anden slags proces. Her kommer både psykologien og teologien til sin ret. Psykologen, terapeuten, vennerne og præsten. De kan noget forskelligt. Og der er brug for det hele. Nogle gange parallelt. Andre gange hver for sig i rækkefølge. Hver ting til sin tid. Her er heller ikke bunker af ukrudt, længere. Tak Gud for det! Men der gemmer sig et par gamle rødder fra fortids ukrudt. Et lille grønt blad bryder jordens overflade og prøver at overbevise mig om, at det er en fin blomst og skal have plads. Dårlige vaner. Skæve tankemønstre. For meget hjerne og for lidt hjerte. For meget tanke og for lidt krop. For mange plasticbøtter og gamle travere. Den slags tager tid at lave om på. Nogle siger, at det tager 21 dage at ændre en vane eller et tankemønster. Eller tre gange 21 dage. Og at det i øvrigt er en fortsat proces hele livet. Men at det faktisk gør en synlig forskel i hjernen, når man ændrer sit mindset, sit tankemønster.

Det er lidt ligesom skvalderkål og brændenælder og andet ukrudt i haven. Det kræver vedholdende indsats på kort sigt og på den lange bane. Men smid nu ikke bare det hele væk i arrigskab og frustration. Eller jo, altså – vrede og frustration har sin plads og helt sikkert sin ret. Men vær ikke kun arrig og frustreret, når du smider væk.

Undervejs kan det være godt at huske på, at små friske skud af skvalderkål kan give næring i salat. Små friske blade fra brændenælder bringer gode næringsstoffer til den grønne suppe. Mælkebøtter kan man spise. Men det er aldrig sundt kun at spise ukrudt. For så tager det livet af livet. Udviklingen bliver skæv og slet ikke sund.

Jeg siger ikke, at man skal dyrke ukrudt. Jeg siger slet ikke, at man skal tillade dårlige vaner og skæve udviklingsmønstre. Ukrudt skal fjernes. Med rod. Men når det nu har været der og til stadighed prøver at friste og forstyrre blomsterne, så tag den næring og især læring med, som det, trods elendigheden, har givet dig. En del af det kan du kalde for livets lærepenge. Og smid så rødderne væk.

Der er visdom i ordene fra den gamle bog:
‘Og vi ved, at Gud kan få det bedste ud af alting, når det gælder dem, der elsker ham…’

Det er altså ikke Gud, der får det onde til at ske. Men når det er sket, uanset hvem der har gjort hvad mod hvem og hvorfor, så kan Gud tage det og omforme det og gøre det brugbart som noget værdifuldt på den enkeltes videre rejse. I hvert fald hvis man tror på ham Gud.

Jeg luger ukrudt – alle steder. Der er stadig bjerge af skvalderkål med lange rødder i haven. Bunker på hjemmekontoret. Og små rester af gamle forstyrrende rødder inderst inde. Jeg arbejder på sagen.

God weekend.
Nyd solen, det spirende forår og alle de vitaminer, det bringer til dig.

Spread the word. Share this post!

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.